- Du är här:
- Hem
- För hyresgäster
- Trygghet och säkerhet
Trygghet och säkerhet
Trygghet och säkerhet
Hemförsäkring
Att teckna en hemförsäkring ger dig en trygghet och som boende hos oss på Ekerö Bostäder vill vi att du ska ha tecknat en.
Hemförsäkringen ger dig ett ekonomiskt skydd om något händer i ditt hem. Du får annars stå för alla kostnader själv. Exempel på sådant som kan hända: det börjar brinna, du eller din granne får en vattenskada eller att du råkar ut för inbrott. Detta kan bli väldigt dyrt om du inte har tecknat en hemförsäkring. En hemförsäkring gäller för alla de saker du äger, hyr eller lånar för privat bruk.
Fem bra anledningar att ha en hemförsäkring
- Du får ersättning så du kan köpa nya möbler, kläder och husgeråd om något skadas. Hemförsäkringen täcker även skador som orsakats av andra, exempelvis om dina möbler eller kläder blir rökskadade från en brand i en närliggande lägenhet. Det är också försäkringsbolaget som hjälper dig hitta ett annat boende om du tvingas flytta från din lägenhet under tiden som den saneras efter en skada.
- Om du själv orsakar en olycka i huset slipper du stå för hela kostnaden, den täcks av hemförsäkringens ansvarsskydd.
- Reseskyddet i hemförsäkringen hjälper dig om du blir akut sjuk eller skadad när du är på resa.
- Om du hamnar i en rättstvist och behöver anlita en advokat ingår rättsskydd via din hemförsäkring.
- I alla hemförsäkringar ingår ett överfallsskydd som kan ge ersättning om du råkar ut för ett överfall.
Viktigt att känna till är att om du inte har någon hemförsäkring får du stå för alla kostnader själv – det kan handla om flera hundra tusen kronor
Om olyckan är framme och du drabbas av en brand i din lägenhet täcker hemförsäkringen kostnaden för att ersätta de saker som fanns i lägenheten, till exempel möbler, kläder och elektronik. Försäkringen gör också att du slipper betala hyresvärden för sanering och återställande av lägenheten. Det kan röra sig om hundratusentals kronor, ibland uppåt en miljon.
Har du ingen försäkring blir du som kontraktsinnehavare personligen skyldig hyresvärden dessa pengar. Det innebär att hyresvärden skickar en faktura för kostnaden till dig. Betalas den inte i tid går ärendet vidare till inkasso och därefter till kronofodgen.
Vanligen tecknar man en hemförsäkring för ett år i taget och den kostar inte mer än någon hundralapp i månaden. Du kan själv jämföra olika hemförsäkringar och hitta den som passar dig bäst hos Konsumenterna.
Till toppen av sidan
Vikten av fria ytor i trapphuset
Hjälp oss att öka säkerheten och trivseln genom att hålla rent och snyggt i trapphuset där du bor. Cyklar, pulkor, skoställ och annat som ställs i trapphuset försvårar städningen och ökar risken vid olyckor. Ambulanspersonal och brandmän måste kunna komma fram snabbt när olyckan är framme. Tänk också på att det är rökförbud i alla gemensamma utrymmen.
Om det står saker i trapphuset blir det inte heller riktigt städat. Det är inte meningen att den som städar trappan ska behöva flytta undan saker föra att kunna torka golvet. Resultatet blir istället att det inte blir städat och att smuts och sand dras in i din lägenhet. Mer damm innebär också en större brandrisk
- Ställ alltid in dina saker inne i din lägenhet eller i ditt förråd.
- Hjälp till med att hålla trapphuset fritt från till exempel tidningar, kartonger och barnvagnar. Startar en brand så sprider den sig snabbt och bildar giftig rökgas.
- Håll alltid dörrar till källare och vind låsta för att minska risken för anlagda bränder.
Brandsäkerhet
Vi arbetar aktivt för att ha ett starkt skydd mot brand i våra bostäder. Vi har ett nära samarbete med Södertörns Brandförsvarsförbund och vi förser alla bostäder med brandvarnare och brandfilt. Saknar du brandvarnare eller brandfilt i din bostad så ta kontakt med din boservicevärd. Det är dock en hel del som vi inte klarar av att göra på egen hand men som du själv enkelt kan se över i och kring din bostad.
Testa din brandvarnare
Idag har alla Ekerö Bostäders hyresgäster brandvarnare hemma, men alltför många glömmer att testa den. Och om man inte testar den riskerar man att ha en brandvarnare som inte fungerar. Du testar brandvarnare genom att trycka på testknappen. Då testas alla funktioner i brandvarnaren, inklusive att batteriet fungerar. Du får en signal som kvitto på att den fungerar. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på knappen kan batteriet vara slut och då behöver du byta ut det. Hjälper inte det behöver du byta ut hela brandvarnaren.
Nätverket Aktiv mot brand har därför lanserat en kostnadsfri SMS-tjänst som man kan registrera sitt mobilnummer i och få en påminnelse om att testa brandvarnaren. Gå in på deras hemsida: https://aktivmotbrand.msb.se/ och registrera ditt mobilnummer.
Kunskap är bästa brandskyddet
► Lämna aldrig spisen när du lagar mat. Spisbränder är idag den vanligaste orsaken till brand i hemmet, varje dag och året runt. Kanske är du stressad efter en dags sysslor, middagen ska snabbt tillagas. Kvällsaktiviteterna ska eventuellt planeras och mitt i allt ringer telefonen. Nu är det väldigt lätt att för stunden tappa fokus och koncentrationen på matlagningen, olyckan är ett faktum. Kastrullen kokar torrt eller oljan i stekpannan fattar eld snabbare än du kunnat drömma om. Ring alltid 112 även om du lyckats släcka branden. Risken är stor att glöd från branden kan finnas kvar i spisfläktens ventilationssystem, som senare kan antändas.
► Försök aldrig att släcka brinnande eller het olja på spisen med vatten. Risken är stor att det kommer ske en allvarlig explosion. Använd din brandfilt istället.
► Rengör filtret till spisfläkten med jämna mellanrum. Det är annars stor fara att fettet från spisfläktens filter kan antändas vid en spisbrand.
► Gör det till en rutin att kontrollera din brandvarnare med jämna mellanrum, gärna en gång i kvartalet. Det du provar när du trycker på testknappen är två saker, dels att batteriet fortfarande har kraft och dels att brandvarnaren tjuter som den ska. En brandvarnare kan vara avgörande om din bostad har börjat rökfyllas så att du snabbt kan agera eller utrymma. Om din brandvarnare inte fungerar ska den omgående bytas ut.
► Se till att dina ljusstakar inte är i närheten av något brännbart material. Ställ värmeljus var för sig. Står de tätt ihop kan värmen bli så hög att stearinet antänds och skapar en kraftig låga. Släck alltid levande ljus när du lämnar ett rum.
► Ladda aldrig din mobiltelefon, läsplatta eller bärbara dator utan översikt eller under natten. Risken finns att litiumbatteriet kan avge gaser om det kortsluts, gaser som kan börja brinna.
► Använd bara elektriska produkter som är CE märkta och godkända för bruk inom EU. Se till att lamporna du använder har rätt styrka till din belysning och att inga skarvsladdar är skadade eller ligger i kläm.
► Om en väggkontakt är trasig eller glappar – ska den omgående lagas av behörig elektriker.
► Om säkringarna i din bostad ofta löser ut – ska elen i bostaden omgående kontrolleras av behörig elektriker.
► Om det börjar brinna i någon elektrisk apparat, dra alltid ur kontakten från vägguttaget innan du försöker släcka branden.
Du kan läsa mer i broschyren Skydda dig mot brand. Läs direkt på webben eller ladda ner och spara. Skydda dig mot brand
Säkerhetsdörr
En certifierad säkerhetsdörr innebär:
- Ett ökat skydd mot inbrott.
- Ett ökat skydd mot brand, giftig rök och farliga brandgaser.
- En behagligare komfort mot både oljud och lukt.
- Ett tryggt och modernt hem som uppfyller försäkringsvillkoren och kan ge bättre villkor på hemförsäkringen.
En säkerhetsdörr innebär ett tillval som höjer grundhyran permanent och finns i två utföranden, dels för inomhusbruk (trapphus) och dels för utomhus bruk (loftgångar, radhus) och månadskostnaden är 155 kr respektive 161 kr (2025 års hyresnivå). Denna kostnad läggs på hyran och gäller från och med månadsskiftet närmast efter installationen. Därefter ingår kostnaden i lägenhetens hyra och omfattas av gällande förhandlingsordning och hyresutveckling. Färg och mönster väljs av Ekerö Bostäder och kommer att anpassas till befintliga dörrar för att få enhetlighet i våra bostadsområden. Dörren levereras som standard med tittöga och ringklocka. Hämta blankett för säkerhetsdörr
Skyddsrum
Frågan om skyddsrum har uppmärksammats mycket den senaste tiden. Det här kan vara bra att veta:
- Det finns skyddsrum i flera av Ekerö Bostäders fastigheter. På MSBs hemsida (Myndigheten för Samhällsförsvar och Beredskap) finns en interaktiv karta där du själv kan leta upp närmaste skyddsrum. Här är en länk till MSBs skyddsrumskarta
- Vid krig blir man uppmanad att gå till närmaste skyddsrum. Det betyder att även om ett skyddsrum ligger i Ekerö Bostäders hus, så kan det komma att användas av personer som inte bor i huset. Dörren kommer att stå öppen så att inga nycklar eller taggar behövs för att komma in.
- Många skyddsrum i Sverige används som förråd när det inte är krig. Det är MSB som beslutar om eller när skyddsrummen ska öppnas. När beslutet är fattat har vi (tillsammans med andra) 48 timmar på oss att ställa i ordning skyddsrummen för sitt ändamål. För mer info läs gärna på MSB:s hemsida.
- I ett iordningsställt skyddsrum ska det finnas vatten upptappat på kärl, värme, ventilation och toalettmöjligheter – däremot finns det inte till exempel mat eller filtar. På MSBs hemsida finns en lista på saker som kan vara bra att ta med till skyddsrummet för att öka bekvämligheten.
- Ett skyddsrum är till för att skydda civilbefolkningen i händelse av krig. Ett skyddsrum skyddar från till exempel bomber, splitter, radioaktivitet och gas. Man ska kunna vistas säkert i ett skyddsrum i upp till två dygn.
- Svenska skyddsrum är bara avsedda för människor.
- Skyddsrum är uppmarkerade med en tydlig vit skylt märkt ”skyddsrum”.